Pages

Friday, December 30, 2011

23rd birthday

Assalamualaikum w.b.t

Semalam saya telah menyambut ulang tahun kelahiran yang ke 23... tibe2 je rase mude lagi... hehhe.. Macam hari2 biase juga, xda aktiviti pape. Cume saye rase gembire lah... happy!

Pagi semalam, mule2 gi anta Milo ke Klinik Vaterinar... die demam... mujur dalam kereta die xbuat banyak hal... then ke bandar jap n balik...

Smalam juga saya masak spaghetti carbonara for the 1st time... bsenye buat bolognese (betul ke eje gini?). Saya suke je... but most of my family xbrape suke :( sampai ati mak suh tambah kicap bagi sedap sket...hahahaha!!!

Saye ade wat puding roti enak juge... sedap... menjadi la walaupun it was my 1st time...
so boleh la sy share sket resipinya.



1. 4 keping roti dipotong kecil-kecil dan disusun di dalam bekas.
2. Dalam mangkuk yang lain, pukul 2 biji telur
3. Masukkan esen vanila sebanyak 2 sudu (saya suka bau esen, thats y letak banyak) & 4 sudu gula ke dalam telur tadi (gula tak penuh sudu sangat). Kacau bagi rata.
4. Kemudian, masukkan pula dalam 300 ml susu segar & gaul la bersama2 telur, gula n esen vanila tadi... time ni da boleh bau wangi esen.
5. Tuangkan bahan2 dalam mangkuk tadi ke dalam bekas berisi roti n taburkan kismis di atasnya.
6. Biarkan selama lebih kurang 20 minit. Bagi roti tu kembang.
7. Kukus selama 15 - 20 minit
8. Dah masak, sejukkan sebentar pada suhu bilik dan masukkan ke dalam peti sejuk (bagi sedap bile makan.
9. Siap!!! :)

Thursday, November 17, 2011

hopeless romantic


Banyak lagi gambar orang lain or other scenes yang saya suka. But, this time nak letak pic nih. Suke gambar will & kate yang ni. Terserlah kasih sayangnya... it looks real.. sebab memang real la pon rite... Si suami memeluk si isteri tanda kasih sayang, si isteri pula respon kasih sayang tersebut dengan meletakkan tangan kirinya pada si suami... sambil both of them tersenyum mesra... so... sweet

Cheah : Diyana, the hopeless romantic... :p


Tuesday, November 15, 2011

last exam in ilmu khas with VI friends


Kenangan pada hari terakhir exam di ilmu khas, with rakan-rakan yang bersama-sama dalam bidang Pendidikan Khas Masalah Penglihatan, PISMP VI 1st batch :)
Berakhirnya battle of 5 yrs n 6 mths in Ilmu Khas yang bakal dirindui~~~~


Satu batch PKhas Masalah Penglihatan: G 8.1 & G 8.2


Kelas saya: G 8.2 / Nov 2011


Ramai-ramai lagi


Candiddddd!!!!



Sunday, October 30, 2011

kek butter


Assalamualaikum w.b.t.

Ini adalah kek butter, kek pertama yang saye buat beberapa hari sebelum raya puasa hari tu. Resepi die okay, rase die pun okay. Tapi... kek tu mengecut and dalam die ade part yang tak totally masak. Kek dalam pic kat atas ni okay, coz die kecik and cepat masak.. ade yang saye wat dalam bekas kaca yang agak besar, kat tengah die cam tak berapa.

Resepi ni saya amik dari internet, rasa kek memang okay... gebu pun okay even ade orang cakap cam apam (ade story nye jadi cam tu)... yang salahnya adalah cara saya buat kek dari mula till bakar.

Mase nak kacau-kacau telor... nak bagi sebati telur and mentega.. payah sikit and penat. Pastu my bro datang and cakap why not u guna mesin buat kisar adunan mak tu. Pakai tu, my bro la yang tolong buat. Berie benar die buat, sampaikan sangat sebati adunan itu. Tapi, saya pun tak tahu sepatutnya kena sebati tahap mana.

Masa bakar tu, oven kat umah ni aneh sikit and saye pon tak faham sangat. Saye pun bimbang takut tak masak ke ape... So, mase tengah bakar tu, selalu la bukak tutup oven nye...

Da siap bakar tu, saye bau kek tu, risau plak if terlebih serbuk penaik... nanti rase sabun plop... hehehe. Nak rase terus, bulan pose time itu. Yang peliknya, makin lame makin la mengecut my cake. Tak tahu kenapa. Da malam tu, my sis makan la (of coz la saye yang suruh beria), die cakap rupe cam apam sebab cake halus sangat tepungnya.

Bile da buat post mortem, okay I got the answers for kek kecut and cam apam (kek tu halus, biasanya cam kasar-kasar skit dalamnya). That cake was kecut coz I kept bukak and tutup oven mase tengah bakar, so tekanan dalam oven tu yang sebabkan die jadi gitu. Kek tu rase kek, tapi rupa cam apam plak kerana my bro mesin berie sangat that adunan, patutnya bile da masukkan tepung, just kacau pakai senduk je.

Tapy conclusion nye, kek tu sedap. Memang rase kek butter lah, cume pembuatnya tidak begitu berpengalaman. Tak pe, practice makes perfect :)

Di sini, saye ingin berkongsi resepinya, diambil dari blog yang saya dah lupe addressnye. Saye gerenti resepi ni simple tapi best (or maybe coz sy yg mmg suke makan kek butter).


Bahan-bahan :

250 gm butter
200 gm gula castor
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
6 sudu susu segar
210 gm tepung gandum yang diayak
1 sudu kecil serbuk penaik yang diayak bersama tepung


Cara-cara :

1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah celcius

2. Telur dan gula dipukul sehingga sebati. masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan sambil dipukul sebati.

3. Masukkan esen vanila dan pukul sehingga adunan sebati dan gebu. Masukkan pula tepung yang telah diayak berselang seli dengan susu, mix kan semua sehingga sebati dengan menggunakan spatula. [jangan pakai mixer cam saye ye :) ]

6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 50 - 60 minit (ikut kesesuaian). Masa bakar tu jangan duk bukak tutup oven kerap sangat cam saye :p

7. Bila dah masak tu, sejukkan sekejap dan keluarkan dari acuan :)))


(Sumber: http://resepisedap-nennie.blogspot.com/2010/11/kek-butter.html)



Saturday, October 29, 2011

homestay in the making? Part 1

It has been 1 month... eager to see it done in Dec
Teratak Kasih (until Oct), Kg Seri Damai, Kuantan


Front lawn


Rear View


Side View


Whole View


Main Chamber


Fin of part 1!



Wednesday, October 26, 2011

cerita lama


classmate saye time form 3 post kat wall classmate saye time form 4 (both are gent)...berbunyi begini...

DEAR GIRL'S!!IF A GUY PAUSES A VIDEO GAME JUST TO TEXT U BACK-MARRY HIM!!!!!
terkejut n nak tergelak bile bace ayat nih.. coz memang betul n saye PERNAH ade kawan yang macam nih... bile game over or mission accomplished baru le gegeh nak text (selepas berjam lamenye)

hidden meaning dlm ayat di atas adalah boy bile tengah main game... memang la........
(sambung sendiri)

memang sakit hati... games come 1st... geram memang tak terkata... sape boleh bear on that thing, feel free to do so lah... but I'm not

kalau saye terjumpe yang memang jenis addicted to that sort of thing... n die boleh stop untuk reply mesej or pay attention... xdelah sampai nak kawen kot... but I'll tell him... WOW! u're amazing~~~

Ranking 3 jenis gentleman yang suka dielakkan :

1. YANG KETAGIH MAIN VIDEO GAME... PS... or yang seangkatan dengannya

tempat ke-2 n ke-3 laen kali la plak crite

p/s: find a software engineer for ur spouse.. boleh la dia reka games terbaru n canggih n boleh masukkan muke u trus dlm tuh...

Friday, September 16, 2011

...sempena hari esok

Copied from a friend
Jawapan Jika Ditanya Tentang Perkahwinan :
Kenapa lambat : Kerana Allah s.w.t tahu masa terbaik untuk saya
Sudah dimiliki? : Ya.. Kerana setiap orang telah ditetapkan jodoh masing-masing
Siapa? : Nanti Allah s.w.t akan memperkenalkan kepada semua
Bila? : Bila kami sudah disatukan.. Insya-Allah jemput datang ke Walimatul urusku nanti
Jgnlah selalu bertanya bila orang itu mahu berkahwin kerana semua rahsia dia, terletak di tgn ALLAH s.w.t... Sampai masa Allah s.w.t akan membongkarkannya..
p/s: xkesah org tanya, coz evrytime org tanye, i assume it as a doa :)

Wednesday, August 31, 2011

doakan arnab saya :(

Assalamualaikum w.b.t

Petang smalam, iaitu petang 1 Syawal, seekor anak arnab putih telah mati...sedih...sayang sangat...
petang kelmarin, da ade tande2 bibi nak mati... petang smalam...badan da start sejuk... da tau bibi da nak mati la tu... sekejap tu, bibi pon mati...

still ingat bau badan bibi... n rase badan bibi atas tangan... bibi was so tiny...
sayang!!!! uwawawawa!!!

petang tadi, tengok ade seekor lagi bibi yang kurus jugak... takut... tande2 macam bibi aritu... kesiannye bibi... so cute, just about 6 days old...

dulu2 xpernah pun sayang anak arnab even ni da kali ketiga ibu arnab beranak...
suke bau anak arnab kali ni... wangi... bile letak atas tangan, kecik sayang je...

Sama2 doakan bibi... ade 2 ekor bibi yang agak kurus...due2 pon putih... kecil je...Ya Allah, semoge kedue2 bibi tak menerima nasib seperti bibi yang meninggalkan saye smalam itu... panjangkanlah usienye, amin.

kesiannye.... sayang sangat....
:(((((((((

Sunday, August 14, 2011

setiap saat adalah peluang : kisah rakan yang meng'impress'kan saye


Assalamulaikum w.b.t

Cuaca di luar mendung, kalau dapat tidur alangkah baiknya... heheheh...
apa kaitan dengan title nih...kui3~~~
motivasi diri hari ini adalah, selagi masih bernyawa... selagi itu masih ade peluang untuk memperbaiki diri sendiri... jangan membuang mase, mase yang dah berlalu takkan kembali, tetapi mase yang mendatang pon tak kurang hebatnye... jgn disia-siakan :)
Hari ini kite cemerlang, tak bermakna esok pon same,
Hari ini kite down, tak bermakna esok pon same...

_______________________________________________________________


Saya suke ngan kisah seorang rakan sekolah saye dulu.... ceritanye bermula begini... maaf ye jike ade pihak terase hati... tgk story ni dari angle yang positif... ok :)

Saye pernah sekelas dengan die mase darjah due, empat dan lime rasenye..
die ni, takdalah budak yang terer sangat... biase2 je.. tapi bukan tergolong dalam tahap akademik yang lemah... ok la... lagi terer dari saye kot... die bukan yang top student... slalu dapat top 10 ke ape (saye rase, kalau salah sori). kirenye name die tak lah glemer sebagai budak pandai... bese2 je...


Gambar Hiasan, curik dari somewhere

Saye tak pasti die dapat berape untuk UPSR... 4A kot... saye memang tak ambil peduli pon result die, coz saye bukan baik sangat dengan die... pernah ke kami bercakap??? saye rase tak... saye dulu2 pendiam sangat... die ni bukanlah seorang yang ade dalam kamus hidup, saye tak tahu die ke mane lepas sekolah rendah... dan sepanjang sekolah menengah, saye tak pernah terfikir pon pasal die nih... ish...

lepas SPM pon same, kirenye die ni memang dah lenyap terus dari hidup saye... then, lebih kurang akhir tahun 2009... saye pernah tengok ade orang slalu jugak komen kat status best friend saye mase skola rendah dulu... tapi saye memang tak cam langsung rupe die... seriously tak... lagi plak, saye tak de kenal sesiape yang masih studying di sane... saye macam biase, da tak kenal tak ambil peduli pon...

satu hari tu, saye tanye asma' (kawan saye mase skola rendah)... saye tanya "sape budak SKB yang awak masih contact" ... Asma pon reply... die ni... die tu... salah seorang yang die sebut adalah Yusry... owh... die tu.. saye ingat... banyak kali gak pernah sekelas ngan die mase primary school dulu... pastu Asma pon bagi tau name nak add kat FB... dah bagi tu, saye pon search la... mase tu dalam awal tahun 2010...


Gambar hiasan, curik dari somewhere

dah jumpe tu, tak add lagi... saye tengok dulu profile... eh! die ni bukan ke yang slalu komen kat status Asma ke??? tetttt!!! saye tak cam rupe kat profile pic die... siyesly sangat lain... thats y la sye tak recognize...

Mak aiiiiihhhh!!! blaja kat German skarang... saye sangat impress... sampai sekarang ni...
Ramai je kawan saye yang blaja di oversea, tapi die ni... dulu mase skola rendah biase2 je... kawan2 yang top scorer time dulu2 pon... biase2 je... tapi masih berjaye dalam bidang masing2... kalau dulu2 die memang slalu dapat no 1 ke... no 12 ke... dalam keseluruhan skola, saye tak heran pon...

Frankly, saye tak de la jeles sangat ngan die... tapi sangat terpegun dengan semangat dan usahe die... bertahun2 saye tak pernah tahu kesah die, tup2.. dah g german... congrats dude, ko lah idola ku... hahahah!!

Tentu die ni stydu hard core gile time skola menengah... saye plak... hanyut~~~ :p
kisah die ni, saye lihat dari perspektif saye la... tak tau plak kalau sebenarnye die nih, memang dapat score 5A mase UPSR... saye je yang tak ingat... die gi skola menengah biase je kat kampung kiteorang... bukan skola bestari ke... bukan skola rancangan khas ke... (maaf kalau tersilap)mase f4 kot baru die g sbp, saye gi skola harian yang agak top kat bandar pon...urmmm..... xmau la cakap...

Sejak hari yang saye tahu tu, memang terpegun la... usahe die tu... kalau kite berusahe..memang tiade ape yang mustahil kan? urm... kalau dulu die tak delah top student pon... mase darjah 6, die tak dalam kelas taqwa pon (kelas pertama), kelas soleh je, tapi skarang... see... suke lah camni, diam je... tapi berisi... low profile, tak perlu hebih2...hmmm...

Sekali berada di bawah, tak selamnya begitu... keputusan pada hari ini mungkin mempengaruhi masa hadapan... apa yang berlaku pada masa lalu... tak boleh diubah... tapi kite boleh menghasilkan keputusan yang baru...yang lebih baik berkali2 lagi... berbelit plak ayat nih... tak pe lah, so long as saye paham...hehhehe...

Ape yang saye nak maksudkan adalah, sesuatu@keputusan lalu, seteruk mane pun... kalau lepas tu berusahe... tak datangkan effects buruk pon pada mase kini... pencapaian yang da amat lame tu, da tak boleh pakai... tak boleh dijadikan ukuran level seseorang tu pade mase kini... ape yang die ade pade kite dalam lingkungan 2 tahun ke... tu bleh la kot... kalau saye lah... :)


Monday, August 8, 2011

- 1.2 kg



Bulan puase nih, memang slere jadi kurang... tapi asyik2 sendawe je...eiii.. xsopan plop rase...
patut la lately asyik sakit kepale... huhhh~~~

Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan

Gembirenye hati dapat merasai bulan Ramadhan lagi, Allah s.w.t saje yang tahu....
Alhamdulillah


I pray for the light of Ramadhan


Today has no differ with the previous days

I was thinking 'bout it again... and at the end, i cried
It's been almost a month
I thinks my heart and my soul are SICK
Physically pink, Emotionally blue
But I'm not either stress or burn out

I pray to Allah s.w.t, hope with this coming up Ramadhan,
Everything will be much better, I'm not expect for my heart and soul to be well,
Coz I think, it won't.. But Allah s.w.t Maha Mengetahui & Dia Maha Berkuasa.

:) Alhamdulillah kerana masih diberi kesempatan untuk menyambut Ramadhan tahun ini



Thursday, July 28, 2011

one ten 110



Bila sehari seperti seminggu, seminggu seperti sebulan, sebulan seperti setahun.

Bila terjage teringatkannya, bila tidur pun termimpikannya.

~rindu orang & kuceng~


Tuesday, July 26, 2011

saya mimpi indah

Assalamualaikum w.b.t

Tadi mimpi indah, tapi cam tak logik pon ye...
Indahnye mimpi... sampai ter missed nak gi maktab...
hahaha~~~
mimpi pon kadang2 dapat memberi kegembiraan sewaktu assignments tengah bertimbun
so take a nap, tido sebelum zohor itu bagus :)

Sunday, July 24, 2011

karut-karut waktu subuh... counting seconds

Assalamualaikum w.b.t

Dalam kesibukan menaip assigments... saye mengambil sedikit masa untuk menaip di blog ini sebentar... sebagai renungan bersama. hehehhe... macam ilmiah la pulak, padahal tak pon.

hari ini adalah 25 Julai 2011... bermakna lagi 6 hari umat Islam di Malaysia akan menyambut bulan ramadhan... saye pon rase teruja nak berpuasa... rindu sangat suasana dibulan tersebut.

Dalam pada itu, saya juga akan ke Johor Bahru... (malasnye)... berpuasa di sana la nampaknye selama sebulan ini...

Beberapa bulan lagi pula, saye akan menamatkan pengajian di sini... sentiasa berdoa agar semuanya berjalan lancar dan saya erm..... entahlah... biarlah, semoge terus diberikan kekuatan dan keyakinan terutamanya terhadap diri sendiri...

Sekarang ni da mule rase rindu nanti bile dah tinggalkn Ilmu Khas ni... setelah 5 tahun setengah bertapa di institut tercinta ni...heheh... lately slalu klua kampus, dah mula rase jarak ngan sini...

Macam mane ye nak melalui hari-hari tanpa ke kampus ni? hahahah!!! walaupun kedengaran lawak... tapi coz dah lame sangat kat sini... sape yang tak terasa.. lagi plak sejak sem ni rase best lah... terase sangat super duper senior... gi skolah nanti dah tak leh rase camni... hiiiiiii!!!!

Actually, saye suke memikirkan bende2 yang akan datang... bende sekarang nih dah lame difikirkan dari dahulu lagi... seronok merencanakan masa depan kite... asalkan kite work on our plans...

Dalam kesibukan tahun akhir nih, dalam waktu senggang tu... saye rase..... sudah perlu merancang mase depan yang akan tiba tu...Insya-Allah jika dipanjangkan usia.... Coz ape yang kite buat pada masa ini akan mempengaruhi masa masa hadapan.. sedikit sebanyak tu akan...

Sekarang ni... saye perlu mengambil keputusan penting... dalam hidup ni, kite tak boleh dapat semue... ataupun kite boleh mendapatnye... tapi mungkin masa sahaja yang berbeza...cepat or lambat...

Urmmmm.... saye masih lagi berfikir dan cuba mencari jalan penyelesaian yang terbaik... andainye terpaksa memadamkan impian sejak sebelum masuk sini lagi... saye terima, demi impian yang satu lagi itu... yang sememangnya da plan dari zaman... yang saye sendiri tak ingat tahunnye..

Teringat kata-kata beberapa hamba Allah s.w.t... tak berape nak ingat susunannye and poor translation.... tapi ginilah... degree merupakan satu langkah awal... baru starting... masih banyak lagi steps dihadapan... don't cease after our 1st degree... sekarang kite sama sahaja dengan kawan2 yang lain... lepas ni, kite akan membawa arah masing-masing... dah dewase... bukan seperti lepas spm dulu... banyak bergantung dan dipengaruhi oleh orang lain... pilih samada nak terus kekal seperti sewaktu 1st grad' day kite or nak buat keputusan bagi enhance kualiti hidup... bergantung kepada individu...
'every seconds are chances'

Stp mase pon blh jadi turning point... but, biasenye bile berlaku sesuatu yang besar dalam hidup kite... lepas upsr, lepas pmr, lepas spm... skali lagi akan berlaku dalam hidup saye... urmmm... nak isolate diri di mana pulak nih...ngeeee...



Saturday, July 23, 2011

in court of sg petani utara & selatan : tujuh tahun


Assalamualaikum w.b.t

Actually since awal tahun nih, ramai la kawan2 yang saling bertanye bile kite ni nak kawen.. saye pon tak terkecuali bertanye and kene tanye.. lately, kebetulan ramai plak yang tanya... maklumlah, masing-masing pun dah meningkat dewasa.. tahun depan dah nak kerja... memang logik lah... sekarang ni pun, ade my friends yang dah kawen... dah tunang...

Time praktikum dulu... kami slalu sembang2 sal mase hadapan... memang lawak pon ade rasenye... nak mintak member2 bagi adiah itu ini la...hahah... saye pon same :p
Cerita kami memang hangat... maklumlah... ade seorang kawan saye nih, sedang courting seorang member saye lagi seorang... kisahnye memang menarik... tapi, buat mase ni, saye belom nak post cerite2 'bout dieorang... memang menarik... berliku pon ye... and I'm happy coz i've been a part of it... bukan memecah belahkan rumah tangga orang ye... tapi saye berpeluang mengikuti detik2 tercetusnya percintaan mereka... yang mana Insya-Allah akan membawa ke hubungan lebih bermakna...

Okay... mase kami sembang2 nih... dieorang tanye bile nak berumah tangga? siyesly, saye tak tahu nak jawab ape... tapi slalu jawab tujuh tahun lagi, kalau tahun depan jawab enam tahun lagi... saye tak de gambaran pon tentang hal2 gini... tak de gambaran langsung untuk beberapa tahun mendatang nih... seperti yang pernah saye ceritakan dahulu... dieorang tak caye... hahaha.. statement one of my chump, "aku rase diyana ni tak lame ni... tak caye aku die lambat lagi" kelakar la dieorang nih... tapi happy jugak la coz kiteorang dah hampir berada di masa depan yang kami corakkan sejak kecil...

Tapi, kite hanya mampu merancang... Allah s.w.t yang menetukan... macam la kisah kawan saye nih... kami gosip ngan orang lain... tapi akhirnya Insya-Allah kawennye dengan orang lain... :)
More than nine of my friends kluarkan statement... "tak sabar nak tengok diyana ngan sape" and "jangan kawen lewat2 tau... nanti jadi cam &^*&%" hahahahah!!! korang datang tau... bawa adiah!!!!

p/s: xsabar nak makan nasi minyak orang utara...



Wednesday, July 20, 2011

be in my shoes, my point of view


I love doing rather than talking,
I love writing rather than speaking,

I love sharing rather than gossiping,
I love reading rather than dallying,

I love thinking rather than tailing,
I love solving rather than complaining,

I speak rarely but I keep telling,
They think I am not a good speaker,
I think there are not a good reader.


Tuesday, July 19, 2011

Dia Yang Maha Adil



Assalamualaikum w.b.t.

Kisah yang panjang, but I'll make it short and simple... Purse saye hilang, but now dah jumpe semule... duit tak de, tapi seme kad ade lagi... saye tetap syukur...
duit hilang dalam RM 90++
Bagi saye, itu pun dah sangat baik.. kalau nak buat semule ic, kad cimb, bsn, maybank, licence and road tax... mmg payah.. lg plak sekarang memang sibuk... kos buat baru lagi...

Sejak saye sedar purse ilang malam semalam, saye memang think +, nak pergi tanye management sri mas... pergi tanye kat gerai kueh... sy tetap berharap... saye tak marah berie seperti dulu2... usie mematangkan fikiran... kedue2 tempat yang saye pergi, xde...
walaupun begitu, dalam mase terdekat, saye tak plan pon nak gi wat ic baru... and wat kad2 len yang hilang... saye nak tunggu 2 3 hari dulu... saye yakin, akan dapat kembali purse...

Petang tadi, my old bestie tibe2 call... Iza said "Purse D ilang ke?"...
Okay... rupe2nye... ade orang call Iza... dalam usahe that woman nak contact saye...
Dipendekkan lagi cerite, that woman (Is, a policewoman) jumpe no Iza pada slip poslaju dlm my purse... slip tu mase saye hantar buku to Iza...

Okay2... terpanjang plak... saye flashback blek kire2 awal bulan Mac tahun lepas... Iza text saye... tanye saye ade tak buku or ape2 je sal sejarah sistem pendidikan di Malaysia... saye ckp la ade... (Buku falsafah Pendidikan sem 1)... Iza nak pinjam.. ayah die nak gune untuk kursus... at the time parents Iza settled kat Johor Bahru... and her papa really need the book...

Iza in white tudung

So, Iza nak pinjam la kan... mule2 die cakap, abang die nak datang amik at my campus... but then, Iza mintak saye pos gune poslaju ke rumah die at JB... Actually... at that time saye really busy... assignments memang berlambak.. nak kene gi kursus KOAM lagi... seme pon serabut... I had apologize to Iza coz 2 hari lepas tu baru saye pos... nek motor gi postoffice Maluri... demi my bestfriend... walaupun busy (memang sangat banyak kerje)... saye pergi jugak... kesian plak if xtolong... kalau saye tentu die tolong...

And beberape hari lepas tu, Iza text lagi... She said tq... "the book really does help"... saye happy... :)

Okay... cam i said just now, that woman (how kind she is) yang called Iza dapat no die dari slip poslaju yang dah setahun lebih tu... saye pon xtau yang slip tu still remain terselit in my purse... and still in a good condition... Alhamdulillah, kesan saye tolong Iza yang dah lame sungguh tu... telah menemukan saye ngan my purse kembali...

Moral of the story... I know berbuat baik akan dibalas baik... tapi kali ni, moral tu terpampang betul2 depan saye... rase nak nangis pon ade... betapa Allah s.w.t menyayangi saye... dari kecik pon tau Allah s.w.t sayangkan hambanya... tapi lately... proof tu sgt jelas... betapa besar kuasaNya...

Saye berdoa semoga Iza and kak polis tu, sentiasa diberkatiNya... Amin.


Wednesday, July 13, 2011

Tak dapat rezeki itu, tak bermakna tak boleh dapat rezeki yang lebih besar


Ouchh... ni tajuk post yang paling panjang kot...
Rupenye dah lame tak update.. last was on june

Actually dah lame rase nak update... tapi skarang barulah ade mase sket... and yang penting, lebih cool KOT... yup, TIME DOES HEAL SOME WOUNDS, Insya-Allah...
As i recall, seme entries sal benda yang happy je... sekali je pernah cam tak happy sket... sal ####...

Tak perlu saye menceritakan dengan begitu mendalam, tp conclusion nye... sgt drop... tapi masih syukur coz still cam okay....kot... as a teacher, or mane2 cikgu pon... keutamaan mestilah bila anak-anak murid dapat manfaat daripada pengajaran kita... walaupun tak secara academic... secara rohani n so on pon...

But, as a student... kite pon ade aim lain... setiap orang pon ade... banyak might be...
Susah nak explain perasaan nih, bercampur baur... It's truly hurting me... physically and socially, perhaps I seem normal... but inside.. Allah s.w.t knows better... frankly, I'm morally down and lack of confidence...

It's more than words can say... secara logic nye... memang tak da rezeki... nak nangis... entahla.... In 5 years, ni kot the biggest smash I ever experienced... tapi, da dewase nih... matang la sikit... takkan nak terlalu expose kan... walaupun hati ni menderite... remuk!!!

Rasa cam tak nak attend convo pon ade... so far, saye tak nampak lagi ape hikmah disebalik semue ni... or maybe my heart is blind...

Ade my childhood bestie tanye... ape base awk sedih sangat? (they already knew the facts)..
then i said... After my agama, my family (my kucing are my family too), I only do have my education... i have no bf, no hubby n of course la childless... students pon... not around... in distance and heart... sorry~~~ Besides my family and education, friends and students, I've no other happiness... something or somebody to share the probs ke... tak kan asyik2 nak cerite kat orang yang same

I've no idea how to express my heart... everything cam topsy-turvy... I xtahu sape the individu untuk cerita and luahkan... don't know... really n truthfully... susah nak jumpe orang yang bile i crite... dapat feel yang die faham... And I can't stop thinking about something that effect me harshly haish...

Laughter might be the best medicine... In this case I think arrr...
This is what i nak maksudkan with Tak dapat rezeki itu, tak bermakna tak boleh dapat rezeki yang lebih besar

Nak pergi sane as fast as i can... discover ilmu and pengalaman banyak2... madam rose once said during class before exam dulu... once upon a time lah kirenye...
"Shiha and Diyana are better than certain QUT students who are going to Aussie... bla bla bla" bukan nak berbangge... sebagai dorongan and motivasi diri sendiri... moge2 dimakbulkan Allah s.w.t... disokong keluarga... love...
Tp before tu, nak wat elok2 utk last sem nih n banyak ni plans nak wat time dah teaching nanti... Sabah??? ku sentiase berdoa, moge diperkenankan :)
p/s: suke dengar ucaptama Prof. tadi.. walaupun sukar difahami... tapi bermakna

Back to the topic... (Mengeluh panjang...sigh...........) Actually lately, banyak quotes or daily words which orang2 disekeliling utter yang berkaitan dengan my prob... terubat la jugak... tapi perlukan masa...

Susah nak cakap, moge ditenangkan hati ini...Amin

Anybody here? pliz say something...

Wednesday, June 1, 2011

tengok rumah

Ni rumah B1 rasenye... B2 lagi cantek...tapi due2 pon memang cantek!!!

Pada hari sabtu yang lalu, saye telah berkesempatan melawat rumah yang abang saye dan isterinye bakal beli tak lame lagi...

Sewaktu ke lokasi, saye tak ambil la plak gambarnye... coz xplan pon nk g... tibe2 je lepas balik kenduri rumah orang... kiteorang pergi...


Dengan Beserah pon dekat... dalam 4 km

Lokasinye di Bandar Damansara Kuantan, rumah double storey... dalam 7 km dari bandar kuantan and 7 km juga dari tempat kerje my bro di Gebeng

Sebenarnye saye pon excited pergi tengok... zaman dulu2 pon slalu ikut mak n ayah gi tengok rumah tengah buat... tambahan pula, saye pon memang plan nak beli rumah lot tepi tak lama lagi... I love rumah <3 Amin....eiii... xsabar plak rasenye :)

Berbalik pade cerite saye gi tengok rumah ni... rumah contoh die xsiap lagi... half way lah... mase sampai tu, confius jugak... yang mane satu? okay... betul lah tempat yang kami pergi ni... da called my bro untuk confirmkan...

Kami telah dibawa meninjau 2 jenis rumah iaitu B1 dan B2 oleh kontraktor kat situ... budak lelaki melayu... yang len seme pekerje indon... orang Pasdecnye tak de... so that guy just boleh terangkan sal plan dan struktur umah jelah... bagus penerangannye... thanks to him, walaupun tu bukan kerje die... tapi sudi gak bawa kami meninjau...

Seriously la.... rumah tu sangat luas, mewah dan berbaloi... the best rumah 2 tingkat i ever met... harge pon not bad... bilik 3 luas2 blake... toilets ade 3... hall luas... porch kete luas... dapur luas and ber tile... kat blakang ade jalan (usually nowadays jarang perumahan ade jalan kat blakang) desigh pon cantek...

Thumbs up!!!

Tuesday, May 31, 2011

Setiap Hari Pon Same Je...



Sepanjang cuti sem ni... xde ape yang best pon yang dilakukan...
Tidur, makan, on9, tengok movie, bagi kuceng makan, bagi arnab menyusu... and tambahan since smalam letak telor ayam untuk diramkan n panggil ayam masuk reban... erm... so bosan...

Sunday, May 15, 2011

Hari Guru


Assalamualaikum w.b.t

Hari ini merupakan hari guru... semua orang pun tahu rasenye..ngeee :) Tahun ni, adalah tahun ke-2 saye excited dan sangat mengingati kehadirannye. Sejak kali pertama menjalani praktikum lebih kurang setahun yang lalu... feeling sebagai guru tu mula terase... bukannye tahun-tahun sebelum ini tidak, tetapi... ntahla... sejak kebelakangan ini, lain siket... susah nak diterangkan dengan perkataan

1995-2000

Sewaktu zaman saye bersekolah rendah dahulu, bagi saye... Hari Guru adalah hari untuk berseronok, tengok cikgu2 dan kanak-kanak lain membuat persembahan... setiap tahun dari darjah 1 sehingga darjah 6 saye akan menghadiri hari guru di Sekolah Kebangsaan Beserah. Memang tidak menghampakan, persembahan yang menarik akan ditonton... terhibur la... sebagai seorang kanak-kanak...hehehe... pastu ade makan2... biasenye makan kat kantin je.. tapi bile hari guru, ade makanan luar... best...sewaktu hari guru di darjah 5, guru besar sekolah pada ketika itu telah membuat magic... yang pada hari ini, saye menggunakan magic beliau kepada adik-adik tersayang di sekolah...hahahaha!

2001-2005

Masuk ke zaman persekolahan peringkat menengah.. hari guru dah jadi lain sikit... Hari Guru adalah hari tiada kelas... jadi boleh ponteng... ish3!!! apa la diyana nih... tapi hari guru sewaktu di tingkatan 1, saye datang... still ingat ade persembahan lagu Can Mali Can, sketsa Who Wants To Be A Millionaire yang sangat lawak... ade jugak persembahan nyanyian dari guru2... dan banyak lagi... semase di tingkatan 2 pon best, tingkatan 3 pon same...

Owh, saye teringat... mase di tahun 2003, ade pertandingan berbalas pantun antara murid dan guru... seorang senior saye telah menjual pantunnya yang lebih kurang macam ni la... saye pon xbpe ingat, soklan die... tema hari guru Tahun ini adalah bla3... apakah pula tema hari guru tahun lalu? pastu cikgu tu, cikgu Faridah iaitu cikgu sains saye sewaktu di form 3 menjawab... asid bla3... asid bla3... tema hari guru tahun lalu, marilah kita berbincang bersama-sama... lebih kurang macam tu lah situasinye... waktu tu, memang satu hall tergelak besar, jawapan cikgu coz tak ingat tema lepas satu hal lah... siap ade masukkan chemicals lagi... ish3~~~ memang sains betol la...

Di tingkatan 4, rasenye saye tak datang... hehehe... zaman honeymoon la konon2nye... mase form 5 datang... best jugak la... walaupun sebenarnye tak best mane pon... da tak seronok macam zaman dulu2... persembahan tak berape menarik and saye pon da besar kot... da tak terhibur dengan lawak2 seme tu :)

2006 - 2011

Kemudiannya, di IPT... dari sem 1 pra sehinggalah kini... saye rase saye tak pernah attend sambutan hari guru walaupun saye belajar di sebuah institut pendidikan guru... kalau tak silap saye lah, ade la skali due ade sambutan, tapi saye yang tak pergi dan lain-lain tahun tu... tak dijemput coz time tu tempat terhad rasenye... (dewan renovated) tahun ni ade ke? saye pon tak tahu lah.. sibuk nak exam je nih :)


Tuesday, May 10, 2011

Tendom Bike II


Assalamualaikum w.b.t

Sewaktu di PES dahulu iaitu pada 10 April 2011, saye dan beberapa orang lagi rakan sepraktikum telah menjadi pengiring murid dalam pertandingan Tendom Bike yang bermula di Pusat Spastic JB. Perjalanan sejauh 7 kilometer memang sangat memenatkan. Tambahan pula, guru seorang diri kena mengayuh basikal ke pusat spastik yang berjarak 3 km dari sekolah... nak naik bukit kat makam mahmoodiah tu memang memenatkan...

Semasa hendak ke pusat spastik, kat jln mahmoodiah tu, rakan2 lelaki yang mengayuh di depan tibe-tibe hilang... dieorang masuk lorong mane nih? dalam hati saya berkata2... depan tu ade cam lorong ke kiri... disebabkan pokok2 hedge yang tinggi, lalu saye tak nampak kawasan ape di sebelah itu... yang pasti di sebelah kanan adalah pusat forensik Hospital Sultanah Aminah...

Tersangatlah bernasib baik saya terlebih dahulu menyedari kawasan apakah di kiri itu sebelum saye menghalakan basikal ke kiri... kawasan perkuburan Islam rupenye... dh lah penat mengayuh... ni pon tak dikira dalam 7 km lagi... hishhh.... seram plak tuh.... saye meneruskan kayuhan... dan akhirnya saye menjumpai pusat spastik itu.

Saya telah membawa Ridzuan semasa pertandingan, walaupun tidak mengungguli kayuhan.. tapi kami happy dan gembire lah..hahaha... memang penat... sangat... tapi demi anak murid tersayang saya gagahi juga mengayuh di sekitar bandaraya JB ini...
Semoga di lain kesempatan, saya berpeluang menyertai aktiviti sebegini lagi.





Diyana 21st


Assalamualaikum w.b.t

Dah setahun lebih masuk umo 21... skarang ni umo dah 22 tahun 4 bulan 11 hari. Pada bulan puase yang lalu, mase tu saye ngan kaka jalan nak gi bazar kat taman ten, pastu ade brother tu panggil! Lahir tahun 89? saye pon reply (time tu da agak die org spr, coz nampak ade booth) 88!
Bro tu cakap lagi, dah daftar pengundi blom? saye reply lagi... geleng kepale je...
Ha, sile2 pergi daftar kat sini... bro tu berkata lagi.

Lalu saye pon pergi lah duduk di meje itu dan memberitahu butiran... heheh... lalu hasilnye, pada minggu lepas, saye check kat website n jumpe gambar di bawah ini.



Berdasarkan alamat di kad pengenalan saye iaitu di daerah Kuantan, saye telah didaftarkan ke DUN Pulau Manis dan PARLIMEN Pekan... Pekan? hahahah!!! glemer parlimen tuh....
Jom pergi mengundi, wajib tuh. Kalau tak mengundi atau tersalah undi, nanti akan ditanya diakhirat kelak. Minta dijauhkan dari perkare yang tak elok :)




Home


Assalamualaikum w.b.t

Rumah sangat seronok, I love kampong's life very much.
Kat rumah ade newcomers... a litter of kittens dan a few broods of chicks... seme comel... and my another cat is expecting her babies... tentu comel2 kittens nye...

Actually my bro baru je buat sebuah mesin penetasan ayam, mesinnye buruk je... tapi sangat effective and menakjubkan.... mostly, buatannya dari barang2 yang boleh didapati di rumah sahaja... salah satunye, cermin scanner yang dah rosak...

Just want to upload some photos :)



Chelsea and Biru


Zorro, cantiknye ekor... gen turun temurun nih


Zorro was stalking after...


Zorro hanged!


Ibu dan anak-anak


Chick, it chilled... a windy evening


Me was holding a chick


Chicken coop at the back


Some chicks in the coop, ops! sorry for the inconvenience... xbercuci


Wednesday, March 23, 2011

Bercerita Bahasa Melayu I


Pada 23 mac 2011... diadakan pertandingan bercerita bahasa Melayu peringkat sekolah...
menarik dan adik2 sangat pandai bercerita... yang lawak pon ade... heheh..
tapi mostly, seme pun okay :)





Barisan Juri


Rafiuddin :)



Fatihah sedang menghafal


Murid-murid memperkemaskan lagi hafalan


Ermmmm


Rafiuddin


Rifa'


Arnab dan kura2 by Irfan... siap ade puppet lg


Anas kah ini?


Udin sementara menunggu giliran


Tuesday, March 22, 2011

Nana takes 5




Cikgu Nana (kiri) dan Cikgu Firdaus (kanan)
di dewan Tun Seri Lanang pada 22 Mac 2011
sebelum berlangsungnya aktiviti sains

Aktiviti Sains


Assalamualaikum w.bt

Hari ni, 22 Mac 2011... Panitia sains telah mengadakan satu aktiviti yang memang menarik, saye pon dapat belajar bende baru.. and ulang kaji bende lame yang da lame saye tinggalkan... hahaha... ade ke diyana ni... jawapan salah... heee, xpe2...flash back smule topik Fizik and Kimia zaman skola.. Bunyi lebih cepat tersebar melalui pepejal ye kawan2...heheh... 5 tahun da kot tak blaja pure sains... memang tak ingat..hiiii :p

Mule-mule, murid-murid dibahagikan mengikut kumpulan... Aktivitinya berkisar tentang tajuk sound...and vibration... Secara ringkasnya, aktiviti-aktiviti ni.. saye nak gitau namenye pon tak tahu... tapi act. cam nak bezakan bunyi yang terhasil dari 2 straw yang berlainan kepanjangannya... straw yang panjang, bunyinya lebih besar...yang pendek.. sound die nyaring sket.. seme sebab molekul udara yang bergetar pada tempoh mase yang berbeza dalam straw yang berbeza tersebut

Selain itu, kak Hana (dari pusat sains) juga tunjuk semo katak kayu... 2 ekor katak, teka mane satu ayah and mane satu anak..berdasarkan bunyinya... suare anak lebih nyaring berbanding ayahnye..

Demonstrasi lain yang ditunjukkan adalah balang yang berisi kuantiti air yang berbeza, alat muzik gombang (kalau tak silap). Lepas tu, ade aktiviti berkumpulan, membuat alat muzik..memang menarik... saye bantu satu kumpulan tu..alhamdulillah... mase kene tiup untuk dinilai, ade la satu yang berbunyi... heheh... Taufik!!! yang tiup.. actually yang len pon berbunyi..tapi ade masalah teknikal disaat2 akhir :(
takpe, nanti cube lagi...

*gambar akan di upload kemudian

Latihan Pertandingan Bercerita


Assalamualaikum w.b.t

Hari Rabu ni, iaitu 23 Mac 2011... panitia bahasa Melayu akan mengadakan pertandingan bercerita...So, saya telah diberi peranan bersama Mus untuk latih murid tahun 4 Amanah... So far, okay la prestasi they all.. just yang sorang tu je...


Cikgu Ilham dan Cikgu Mus tengah ajar ape tuh...

Beriya jugak kami melatih dalam masa yang singkat... Fatihah ambik tajuk Pemerah Susu.. saya akan sediakan balang susu... saye pun da ajar die gaya dalam story tu... cikgunye yang semangat... Fatihah ni pemalu sket... saye mase skola dulu pon macam ni jugak kot...hehe... walau ape pon..cikgu nak awak buat yang terbaik!!!!

Apehal tegak je? gaye yang cikgu Diyana ajar mane yanggggg!

Selain itu, saye pon latih Hafizah... haaaaa.... die ni berani sket... die dah banyak hafal, and gaye yang diajar die faham and praktikkan... ditambah lagi ngan gaye die sendiri... Hafizah, ambil cerita Anjing dan bayang-bayang... saye tengok die berlatih okay la...


Berlatih or bersembang awek-awek nih...haishhh

Kalau Antasya, saye tak latih sangat... suruh die banyak hafal je... sebutan die macam tak jelas sangat... and die pon tak berape ingat lagi keseluruhan cerita.

Satu-satunya budak lelaki yang saye latih adalah Syafi Izwan.. For your info, die ni qari skola.. mengaji and qashidah memang mantap... thumbs up dik!!!
Mule-mule skali yang saye tanye die, pernah masuk pertandingan bercerita @ tak? die cakap pernah, and menang 1st place :) hafalan die okay... die pandai.. tak hafal sebutir-sebutir..just yang wajib je.. and faham jalan cerita... dari segi intonasi pon ade, tapi gayenye takde... Jadi, saye telah latih Syafi buat gaye yang mudah2 sket...

Malam ni, untuk jadikan pesembahan die best lagi... ini je yang saye mampu tolong, nakbawak dieorang berlatih lagi, mase suntuk sangat... mereke pon busy dengan raptai Maulidur rasul... Jadi, saye akan buatkan props la for dieorang.. setakat yang mampu ye adik-adik kakak tersayang...

With Love, All The Best
@};- @};- @};-

Friday, March 18, 2011

A Real Love Story of Paddy and Pineapple Part 1


By Timber 2011




Timber tersenyum melerek sambil menahan gelak sewaktu kejadian itu berlaku, tak kisah apa yang dia dan mereka-mereka yang lain fikirkan.. kerana ayat yang Pineapple tuturkan sangat lawak dan tak leh blah... + &*&*

Beberapa minggu yang lalu...

Pagi Isnin yang dingin itu, Timber gagahi juga mata ini untuk terbuka... Langkahan kaki diambil menuju ke dapur, membasuh gelas yang masih disisai dengan susu dan oat yang dimakan pada malam harinya.

Seperti biasa, Timber bersiap untuk ke tempat kerja... Pintu kereta bewarna kelabu ditutup, Danggggg!!! tanda sudah sedia untuk ke tempat kerja... Kekasih Halal dan Baik-baik Sayang... lagu-lagu Wali Band yang sering menjadi peneman, dalam perjalanan...

Kaki menjejaki bumi Lorong 15, Jalan Angah, Ex-Negeri Melayu Tak Bersekutu... Tiada apa yang berbeza dengan hari sebelumnya, pipi Timber diulas lembut oleh bayu Selat Tebrau... Rasa dingin menusuk hingga ke sum-sum tulang...

Duk! Duk! Duk!... bunyi tumit kasut rakan Timber... (kasutku flat, xklua bunyi) Timber dan Paddy (kawan Timber) berbual mesra dan bergurau senda dalam menapak ke pejabat yang tak jauh mana.... Card harus di punch... bukti kedatangan awal kami ke sekolah...

Cahaya kemeja putih, berseluar hitam... beg di bahu... menembusi iris dan anak mata Timber... kanta mata memfokusnya... jatuh di retina membentuk imej... lalu dibawa ke otak untuk ditafsir.. "Sape tu?" tanyaku pada Paddy "Ntah" jawab Paddy.

Usai sudah berhimpun pagi itu, Timber mengetahui bahawa... kelibat yang kulihat tadi adalah **** yang baru mendaftar... sebentar tadi di hadapan office, seseorang bertanya kepada kelibat itu "Awak dari mana?" kelibat membalasnya "tettt!"... sewaktu berhimpun tadi, kelibat memperkenalkan dirinya lagi... "Saya Pineaplle..berasal dari bla bla bla..."

Emboss! merupakan satu perkataan biasa yang meniti dibibir rakan sejawat Timber... tengahari itu, Timber membuka pinta staffroom. Crakkkkkk!... pintu dikuak, dan Timber lihat kelibat itu di duduk di meja yang dikhususkan untuk guru...

Beberapa hari kemudian...

Baru Timber tahu yang kelibat itu bekerja tetap di sini... baru sahaja posting... maklumat itu Timber terima dari Paddy... patutlah dia duduk di staffroom... Tetapi, Timber merasa aneh... kenapa beberapa hari lalu, ku lihat Pineapple (panggilan untuk kelibat itu) duduk melayani sesuatu di laptopnya... di bilik bergerak... tempat Timber dan rakan sejawat Timber yang belum ditauliah ni berkampung...

Petang itu hening sekali, hanya kedengaran kicauan burung dan suara comel adik-adik yang sedang bergelak ketawa... Timber dan Paddy pulang agak lewat... bagi menyiapkan cookies (panggilanku untuk soalan latihan)... Timber melalui kaki lima di hadapan deretan kelas... Timber toleh ke kiri, kelihatan Pineapple sedang berbual dengan seseorang... Timber berlalu ke surau..

"Ber!" Paddy berkata.. "Ye, kenape Dy?" Timber menjawab... "Bla bla bla"... Paddy bercerita... Rupa-rupanya... sebentar tadi, Pineapple telah memanggil Paddy yang sedang melalui kaki lima dari dalam kelas... dengan kuatnya... dan keluar bertanya, kenapa Paddy tak balik lagi?! Haishhh...Pineapple ni, beria-ria panggil Paddy.. Timber lalu tadi tak panggil pun...hati Timber berkata sambil ketawa berdekah-dekah...

"Pineapple syok kat Paddy nih..." teka Timber lagi selepas satu peristiwa beberapa hari kemudian...

Bersambung (nak revise smule...da lupe)... Kisah Timber, Paddy dan Pineapple di Bilik Bergerak







Sunday, March 13, 2011

Tangkap Ikan : Kemahiran Motor


Assalamualaikum w.b.t

Untuk entri kali ni, saya agak penat nak bercerita...hehehe... walaupun sebenarnya saya memang suka bercerita...

Okaylah, antara aktiviti yang dilakukan adalah menangkap ikan menggunakan tangan... cuba bayangkan... kanak-kanak buta menangkap ikan talapia dengan menggunakan tangannya... terpegun juga saya tengok beberapa orang murid yang mampu... yang lain tu....hehehe... cikgu yang tangkap, then bagi kat dieorang... pastu terlepas plak.... tapi kire okay la... at least dieorang ada keinginan dan keberanian untuk masuk ke kolam dan mencuba menangkap ikan... tapi saya rasa la... dieorang ni nak main air je lebih.. :p

Dikalangan yang berani nih, ada juga yang takut.... aishhhh... da besar kot, kite nak makan ikan, bukan ikan tu yang nak makan kite...hehehe... takpe-takpe... lain kali berani la tuh.
Seronok sangat melihat telatah budak-budak ni... enjoy sangat dieorang... siap terduduk dalam kolam lagi... mencari-cari ikan dengan meraba-raba air... padahal takda ikan pon area dieorang tuh... So, saya dan mereka-mereka disekitar ini bising-bising la memberitahu kat mana ada ikan...

Saya sendiri, cuba juga menangkap ikan dari luar kolam..memang susah, ikan tu meronta-ronta...memang salute la kat adik-adik yang dapat tangkap... dah la tajam sirip ikan talapia tu.. ermmm... luka la jugak jari, tapi..... BEST... walaupun seekor pun tak berjaya ditangkap... sebenarnya...ni adalah pengalaman pertama saya menangkap ikan... before ni, duk siang ikan je la... :)

Selepas selesai kerja-kerja tangkapan, maka bermulalah kerja-kerja masak memasak... Saya tak buat ape sangat...yang mudah-mudah je. Cikgu-cikgu senior lah yang melakukan kerja memasak. Geng-geng yang lelaki ada yang menyiang ikan keli dan talapia...
Saya turut berkesempatan mengajar seorang murid buta memotong bawang... susah jugak la, tapi saya ada idea macam mana cara yang betul dan perincian kerja...cuma lebih banyak masa dan latihan diperlukan.

Lama jugak masa yang diambil untuk siap memasak ni. Kalau tak silap, dalam jam 4.00 petang baru siap. Lepas adik-adik makan, barulah kami cikgu-cikgu makan. Saya tak berapa makan sangat ikan talapia, sikit-sikit boleh lah. Tapi memang tak berapa nak lalu... Akan datang dah tak nak makan kot :)

Aktiviti sebegini memang best, kalau ade kesempatan, saya suka sangat... tapi tak nak dah la kolam skolah... sungai ke... hehehe... kalau ade orang nak bawa :)





 
Copyright 2012 DiyanaVille. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates