Pages

Sunday, October 30, 2011

kek butter


Assalamualaikum w.b.t.

Ini adalah kek butter, kek pertama yang saye buat beberapa hari sebelum raya puasa hari tu. Resepi die okay, rase die pun okay. Tapi... kek tu mengecut and dalam die ade part yang tak totally masak. Kek dalam pic kat atas ni okay, coz die kecik and cepat masak.. ade yang saye wat dalam bekas kaca yang agak besar, kat tengah die cam tak berapa.

Resepi ni saya amik dari internet, rasa kek memang okay... gebu pun okay even ade orang cakap cam apam (ade story nye jadi cam tu)... yang salahnya adalah cara saya buat kek dari mula till bakar.

Mase nak kacau-kacau telor... nak bagi sebati telur and mentega.. payah sikit and penat. Pastu my bro datang and cakap why not u guna mesin buat kisar adunan mak tu. Pakai tu, my bro la yang tolong buat. Berie benar die buat, sampaikan sangat sebati adunan itu. Tapi, saya pun tak tahu sepatutnya kena sebati tahap mana.

Masa bakar tu, oven kat umah ni aneh sikit and saye pon tak faham sangat. Saye pun bimbang takut tak masak ke ape... So, mase tengah bakar tu, selalu la bukak tutup oven nye...

Da siap bakar tu, saye bau kek tu, risau plak if terlebih serbuk penaik... nanti rase sabun plop... hehehe. Nak rase terus, bulan pose time itu. Yang peliknya, makin lame makin la mengecut my cake. Tak tahu kenapa. Da malam tu, my sis makan la (of coz la saye yang suruh beria), die cakap rupe cam apam sebab cake halus sangat tepungnya.

Bile da buat post mortem, okay I got the answers for kek kecut and cam apam (kek tu halus, biasanya cam kasar-kasar skit dalamnya). That cake was kecut coz I kept bukak and tutup oven mase tengah bakar, so tekanan dalam oven tu yang sebabkan die jadi gitu. Kek tu rase kek, tapi rupa cam apam plak kerana my bro mesin berie sangat that adunan, patutnya bile da masukkan tepung, just kacau pakai senduk je.

Tapy conclusion nye, kek tu sedap. Memang rase kek butter lah, cume pembuatnya tidak begitu berpengalaman. Tak pe, practice makes perfect :)

Di sini, saye ingin berkongsi resepinya, diambil dari blog yang saya dah lupe addressnye. Saye gerenti resepi ni simple tapi best (or maybe coz sy yg mmg suke makan kek butter).


Bahan-bahan :

250 gm butter
200 gm gula castor
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
6 sudu susu segar
210 gm tepung gandum yang diayak
1 sudu kecil serbuk penaik yang diayak bersama tepung


Cara-cara :

1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah celcius

2. Telur dan gula dipukul sehingga sebati. masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan sambil dipukul sebati.

3. Masukkan esen vanila dan pukul sehingga adunan sebati dan gebu. Masukkan pula tepung yang telah diayak berselang seli dengan susu, mix kan semua sehingga sebati dengan menggunakan spatula. [jangan pakai mixer cam saye ye :) ]

6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 50 - 60 minit (ikut kesesuaian). Masa bakar tu jangan duk bukak tutup oven kerap sangat cam saye :p

7. Bila dah masak tu, sejukkan sekejap dan keluarkan dari acuan :)))


(Sumber: http://resepisedap-nennie.blogspot.com/2010/11/kek-butter.html)



0 comments:

 
Copyright 2012 DiyanaVille. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates