Pages

Tuesday, October 26, 2010

Kisah Rumah Usang dan Hari Minggu


Pada zaman dahulu, terdapat sebuah rumah di sebuah kampung yang amat aman dan damai... kehijauan terserlah dek hutan-hutan dan pepohon buah-buahan... disebelah satu lagi pula... kebiruan terselah dek keindahan laut China Selatan, deruan ombak yang menghempas pantai terdengar jelas di beranda rumah. Rumah papan bewarna maroon, beratap zink, bertingkap nakoh. Di hadapan rumah tersebut, 3 batang pokok, pauh dan mempelam sedang rancak berbunga...Angin kencang kadang-kala menyebabkan bunga-bunga berguguran di hadapan rumah. Tidak ketinggalan pohon-pohon kelapa tinggi melambai... kerap juga, buah-buah kelapa kering gugur menimpa rumah...lalu terjagalah anak-anak kecil di dalam rumah. Kawasan lapang di hadapan rumah sering menjadi tempat anak-anak bermain...

Bersebelahan kanan rumah, hanyalah semak-samun dan pokok-pokok hutan renek... di belakang pula, pokok-pokok buahan hidup merimbun...entah berapa usianya... pokok pandan juga tidak kurang hebatnya, begitu merumpun sehingga menjadi tempat si katak beradu... beberapa batang pokok pisang hidup subur di dalam pagar...di bahagian barat laut pula...hutan tebal yang penuh dengan hidupan liar... Di sebelah kiri rumah, terdapat sebuah lagi rumah bewarna putih... di sebelah rumah putih pula...sebuah lagi rumah usang bewarna kelabu.... bersebelahan rumah kelabu tersebut... kebun buah yang tidak terjaga lalu menjadi seakan-akan hutan kecil....

Rumah usang itu, agak jauh di atas bukit... agak jauh dari jalan kampung, apatah lagi dari jalan utama... laluan ke rumah, seakan denai gelap peninggalan Jepun... pokok-pokok hutan merimbun menjadikannya seakan-akan terowong gelap... Di dalam kelompok yang sama, terdapat beberapa rumah kayu lain... dihuni keluarga-keluarga...anak-anaknya saling bersahabat...

Pada awal 1990 an, rumah 3 bilik tersebut dihuni oleh sebuah keluarga, sangat sederhana dengan anak-anak nakal yang sedang membesar. Kokokan ayam pada dinihari sering mengejutkan si ayah dan emak...diikuti pula, laungan azan sayup-sayup dari surau berhampiran... Anak- anak masih nyenyak dibuai mimpi...namun tidak si adik kecil, dia bangun sambil jari jemari mongelnya menyelak selimut tebal yang membaluti tubuh... Dia bangun menuju ke dapur, melihat emaknya yang sedang menyediakan sarapan... si ayah pula, masih belum pulang dari solat subuh di surau...

Begitu asyik si kecil melihat ibunya memasak, sambil bersila di atas lantai bersimen hijau muda... Mulutnya petah bertanya itu dan ini kepada emaknya... lalu si ayah pulang membawa kuih-muih... si anak gembira mendapat donut kesukaan... Si emak menegah "Gilah mandi-mande dulu" lantas si anak membalas dengan pelatnya "ak boh la mok, alang de atok isang, akot lah"...Emaknya membalas "katok dok kaca orang".... perbualan itu mati tatkala si anak berusia 4 tahun itu meneruskan kunyahan donutnya...

Matahari mulai meninggi, perbualan si ayah, si emak dan si adik kecil yang sedang menjamu selera dikejutkan dengan gegeran di dinding dapur... lalu muncullah seraut wajah mengantuk menjengah di atas dinding dapor yang tidak bersambung ke shiling... "mok masok ape?" si abang bertanya... Pagi itu, si ayah sedang sibuk mencuci kereta protonnya...sambil berbual bersama si abah rumah sebelah... Emak pula sedang sibuk membersihkan rumah... anak-anak bermain-main bersama rakan...si kecil tidak ketinggalan bertandang ke rumah saudara, bermain permainan yang ada... kerana di rumah sendiri tiada... masak-masak, cikgu-cikgu, doktor-doktor, jual-beli... semua dicuba... si adik kecil begitu suka menunggang kuda plastik beroda 4 kepunyaan saudaranya... Kadang-kala, masa pagi si anak diisi dengan menonton rancangan kesukaan...

Tengahari itu, si emak meminta anak-anak ke kedai, membeli barangan bagi memasak santapan tengahari... lalu si anak berebut-rebut menawarkan diri...niat di hati, mahu meminta sedikit wang untuk membeli aiskrim itik berharga 20 sen dan makanan ringan... Apabila petang menjelma, anak-anak menyambung kembali permainan...kali ini lebih lasak, tidak kira kecil atau besar...semua bermain 'rounders' yang dipanggil mereka bola katok... kadang-kala bola kaki tiga menjadi pilihan... diambil selipar ayah-ayah mereka untuk dijadikan sasaran... ayah dan emak di beranda rumah, hanya melihat telatah anak-anak dan rakan-rakan mereka....

Berlabuhnya tirai malam, keadaan menjadi kelam...tiada aktiviti yang dilakukan... ayah masih di surau, emak dan anak-anak menonton televisyen... TV usang jenama NEC yang dibeli si emak diawal 1980an tatkala TV berwarna mula diperkenal... lewat malam itu, tiada beza dengan hari-hari biasa... bayu laut bertiup sepoi-sepoi bahasa menyusup masuk menerusi rongga-rongga tingkap dan dinding... lalu si anak kecil terlelap di ribaan emaknya~~~


~In memory of my childhood, the days to keep in mind~

Sunday, October 24, 2010

Iris La Bonga : my favourite story book

Assalamualaikum w.b.t

Sebelum ni, saya ade cerita tentang favourite kartun mase darjah 2 dulu, kali ni saya nak cerita pula my favourite story book masa standard 3. Dalam banyak-banyak story books yang pernah dibaca, bagi saya yang paling menarik adalah 'Iris La Bonga and the Helpful Taxi Driver' by Margaret Mahy...ermm, name character die pon dah menarik...

Sebenarnya, seingat saye la... saye pinjam buku ni kebetulan je, dalam seminggu.... semua students akan masuk library (compulsory) sebanyak 2 kali....Satu kali untuk bahasa Melayu dan 1 more period untuk English. Time saye pinjam buku nih, sebenarnya I just picked it randomly sebabnya mase dah nak tamat... maybe saye men2 kot dalam library tuh...pastu mase da nak tamat baru amik buku....hehehe

Cover

Lepas tu, pulang ke rumah...pon saye tak bace...hahahah~~~ My sis yang amik dan bace...die yang cakap "best la story tuh"... and then barulah saye mula membaca buku tersebut... memang sangat menarik la for year 3 kid... satu lagi yang membuatkan story ni lebih menarik adalah disebabkan ilustrasinya yang memang mampu menarik-narik.. even skarang ni pon dalam ingatan grafik saye, terbayang lagi ilustrations die one by one... memang funny... especially time die kene tahan ngan police.... hehehe~~~

Kenape cerite ni sangat amusing? Kerana dah lame, so saye tak berape nk ingat, but as I recall, dulu2 zaman budak2 bese la suke berangan... Iris la Bonga ni seorang spy...rumah die sangat dipenuhi kawalan keselamatan... siap dengan satelit lagi (tp bukan astro eh)... Iris ni sangat vogue...kurus, kaki panjang, rambut cantek, kasut heel tajam, baju belang2 harimau kale kuning siap ngan belt... konon2 saye ni Iris kot... lupe plak...camne leh tertinggal nih... she has very charming spec as well... cun cun cun! ngeeee~~~


Cerita len dalam siri Iris la Bonga

Pada suatu hari, Iris mendapat satu jemputan untuk makan malam kat sebuah restoran, die pon mule terbayang makanan yang enak2....ilustrasi buku tu, Iris duduk atas kerusi pastu ade awan dalam tuh ade makanan yang die terbayang... pastu tibanya hari nak g makan, die bersiap cantek2 tapi aneh2...Iris tak de kereta, ade motor je...takkan pakai cantek2 nak nek motor...thats why la die terlebih dahulu call a taxi... taxi tu pon datang punctually...

Lame tuh, dieorang ni sesat...retaurant tu tidak dijumpai...heheh.... taxi driver suruh Iris tengok map... punya la panjang map tu and disebabkan da terlalu lame dalam taxi..habis Iris jadi serabai... dress die... rambut n make-up seme dah fail... Pastu dieorang sampai kat road block... Polis kat situ suluh muke Iris yang tengah tengok ke arah luar tingkat... Ilustrasi dalam buku tu memang sangat kelakar!!!! kalau ade boleh share, tapi xdak... sangat kelakar... Iris duduk membongkok, muke sedih moyok je...Ish... kalau tak salah, polices kat situ kenal yang tu, Iris la Bonga...top woman spy...

Last2 they makan je di retaurant biase..makan burger je... tapi Iris tak kesah pon...die makan ngan taxi driver tadi.... macam tu la cerite die yang banyak saye tertinggal parts coz tak berape nak ingat...tapi tak banyak beza...

~The End~

Friday, October 22, 2010

saye suke single :)


Assalamualaikum w.b.t

Saya ada terbaca satu blog nih...ermmm, saye suke la...sempoi je...Tapi skarang nih saye nak crite tentang satu entri die yang bertajuk '... benefits of being single'. Sebab saye suke entri nih, bagi yang kenal saye, u all faham la right?? huhuhu...

Okay, biar saye cerite sket ape kandungan entri tuh...sori eh to the author, saye nak share sket kt sini... Kat entri tuh, author ade gitau kelebihan sebagai seorang yang single... semue kelebihan tu saye suke...tapi yang sangat suke ade dalam 4, saye sangat bersetuju sebabnye kerana saye rase saye masih mude n tak perlu nak risau bab2 ini walaupun semue housemates saye dah berpunye...ermmm rase cam sepuloh tahun lagi pon saye tak riso...kot!!!

(pendapat peribadi saye okay!, you all jangan kacau)




Kelebihan pertame adalah, 'flirting is encouraged'....geegeegeegee.. ini saye memang suke, tambah plak saye memang suke memuji2 keindahan ciptaan Allah s.w.t :) bile single kalau nak kawan ngan sape2, memuji sesiape kacak, nak chat dari malam sampai pagi ngan 'sape2', nk pandang sape2 lame2... xla kene cop curang or player... satu hal lagi...yang ni memang saye pon xpaham nih... i adore hunting, but not hunted!

Kelebihan ke-2 yang saye suke, 'tak perlu report kat sape2'... ini sebab memang saye suka ma... walaupun saye seorang yang suka duduk di rumah dan takdelah slalu langgar peraturan, tapi saye memang tak suke dikongkong (saye highlight ye, sebab sangat tak suke)... kalau kat rumah saye (bukan di rumah ibu bapa), suke ati la saye nak kua ngan sape, bile nak klua, bile nak balik pon...asal nak report kat sape2 plak... u sape!! (siyes emo sket bile tulis nih :p ) kalau bf bukan jenis yang suke report2 nih ok la... or yg rational, kalau g melake ke... pi jauh2, gitau ok la... tp kalau yg ngade2!!!, nak klua gi beli santan pon nak suh gitau... pastu kadang2 ngade tak bagi klua lpak2 ngan kwn2.....ni memang hangin satu badan, ngan ayah wali aku pon tak gitau... ni ko? (pendapat myself ok, len orang len rase).. tapi ni kalu single ok la, kalau married already, sila jangan berperangai seperti ini ye cik Diyana :)



Kelebihan yang ke-3, ini saye sangat suke...... ' masak bile saye sendiri rase lapor je' cam saye la...memang tak suke masak ( tapi kalau desert, pastri saye suke...nanti memang nak blaja wat nih) hidup bujang tak perlu pikir nak kene wat breakfast, lunch, tea time, dinner, supper... adeh... bpe kali sehari nih... bile rase lapor, baru cari makanan...usually saye tak masak la...hehehe, cari kat kedai kuning or kedai longkang je....cedok je ape nak makan, macam2 dishes ader...tak pon tepon cik assie ajak klua, kalau da malas tahap maximum, tak yah makan... pipi pon xjadi tembam :p rimas la bile terikat dengan komitmen nih~~


Kelebihan ke -4.... ini lagi la saye suke... 'I can focus on my edu, career and goals' most of my time, banyak dihabiskan di rumah... tatkala orang len klua dating, saye lagi suke stay di rumah... study, wat assignments, surfing internet...cari university yang saye nak sambung study nanti (berangan eh...xpe je nak pasang impian as long as beserta usahe dan doa)...tak pon cari maklumat tentang topik2 (ilmiah of coz) yang saye suke...hehehe.. So, saye lebih banyak mase untuk bersendirian menenangkan fikiran :p


Satu lagi nih, saye seorang yang ambitious (beserta usahe takpe), sekarang ni pon, saye sedang menumpukan sepenuh tumpuan pada kerjaya and menyimpan impian untuk belajar di Amerika Syarikat & bekerja di sane utk beberape tahun, Insya-Allah (da survey U and course)... siyesly I don't want to be at risk...in case, da kawen nanti, 'sape2' cakap "u tak yah sambung study, keje pon tak payah, masak je"... da la bab2 masak ni kureng, tak ke terngange saye nanti, lagi best saye suke protes...dibuatnye saye cakap "ade i kesah u bagi or tak"...ermm...hancur... tak pon gini... "I dapat offer g US nih, da lame I idam".... sape2 cakap "Not in the least! i dapat offer gi Russia... u r mine, kite gi sane, final!" (veto giler)
So bile bujang gini, lebih banyak pilihan boleh dibuat :)


Nota kaki : Semue di atas adalah perasaan saye,
baik or buruk, it's myself, i am what i am,but time may changes everything :)




Thursday, October 21, 2010

I love Ayoh, 22 oct, happy 59th birthday

Tentang ayah

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....

Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.

Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.

Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..

Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...

Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?

Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?

Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"

Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.

Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.

Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...

Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?

Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.

Dan akhirnya....

Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"

Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..


Sunday, October 17, 2010

temporary post


xtau camne nak terangkan, tp ade mslh technical sket pada html post trdahulu "texts by an old friend" yg di post pd 15 sept...

post tersebut sy just copy n paste cnvrstion sy n J from my inbox but sy accdntly ter copy smething yg sy pon xtau ape... kesannye, kwn2 yg bermesej ngan sy di fb ...bile kite search name die srch engine (image), akn klua pics mrke yg di link ke post blog sye... sy da delete post tu, tp korang still ade...sorie sgt ter public kan korang :((((( sgt segan~

msges di inbox terlalu byk, sy xsure sape lgi yg involved... so, spe rse pnh msg kt fb, sgt sorie yer

texts by an old friend : diyana sombong?


Few months ago, got message from my ex-schoolmate... terkejut, coz masa sekolah kami tak pernah contact walaupun kelas kami sebelah-menyebelah je... (perhaps pernah tanya simple2 n tukar senyuman je)
Since the1st message, our conversations memang menarik until the last one...
(also 'bout our future jobs... sangat panjang dan exciting kot)
Our messages are private, but i think the earlier topics agak menarik untuk dikongsi,
Bagi saya dia merupakan seorang rakan yang amat prihatin, n tq coz awak among others yang faham saya a little bit pendiam and bukan sombong :)


Between You and *******


******* 29 May at 09:30
heyy..
mmg hampir2 x knl da...
muka still sam tp ntah la..
ada aura kelainan pd awk yg bwatkn sy x cam initially..
gomenne'..
btw-slmt mnymbng kmbali persahabatan.. =_=

da keje ke?


Wan Nor Diyana 29 May at 10:33
hahahahaha.....coz skrng da dewase kot,da npk tue
awk still sme, mmg cam la
slamat mnymbung kmbli....:)
xkeje agi, skrng tgh blaja kt instt pnddkn guru...ade agi sthun stgah b4 keje...hehe
awk plak ktne?


******* 30 May at 10:15
bukan nmpk tua..
tp nmpk da kurang malu...
dulu sy btol2 rs awk susah nk approach..
tp dr gmbr awk,da x nmpk malu sgt dah..
which is good in term of senang sy nk approach n kwn ngan awk..
hehe..
owhh..
sy lg 3 tahun nk keje,insyaAllah..
sy kt uia kuantan,,


Wan Nor Diyana 30 May at 10:42
hehehehe.... mle2 msuk sni kwn2 n sniors ckp smbng...xsnyum pon kt org... rse aneh gle... bdk2 smart xnah tegor pon psl tuh... then tnye iza, die ckp mmng pon... tp tkut nk gtau... :P

thanks coz alert... pdhl time skola dlu rse cm xnah borak pon
amik mdic ke? hehe, all the best :)


******* 30 May at 12:28
hehe..
xpe..
time kt smart arituh,i hv strong feeling yg u jnis yg berat mulut, bukan sombong..
dats y i x kesa n i tink our other fren pon rs cm i...

besenye,i bley sense n differentiiate org sombong n berat mulut..
i akn cari gado ngan org yg sombong n biar je if org tuh berat mulut..
hehe..
so,ok jer..
i rs cm u interesring sgt utk dikenali cm bnyk je bnda yg mistery bout u, tp since u r pretty n berat mulut, i pendamkn je perasaan nk b'kwn..
tkut x dpt smbutrn dr ur side..
a'ah, amik medic..
doakn la smoga sy bley jd a VERY GOOD n SAFE MUSLIM DOCTOR in the future,,
awk akn jd cikgu ke?
cikgu sbjct pe?
semoga awk akn jd guru yg bukn shj mendidik, malah m'beri inspirasi yg baik pd ank2 murid..


Wan Nor Diyana 03 June at 18:13
lawak arrr... sy ok je...mmng diam tp once org da tegor i suke je layan org borak... xtrkjut sgt la awk ckp gitu... mmber2 pon ckp cam ssa nk apprch... skrng i byk da ckp... tego2 org len... but really shocked u anta msg coz xnh cmmncte pon zmn skola dlu...hehehe :)

Insya-Alah u leh jdi a vry good muslim doc...
yup, a teachr to be...amik specl eductn for visual impred, minor physcl edu n englsh...
thanks 4 the wish...

u nnti nk amk spclztion ape? my pupils really need for opthlmlgst... hehehe :p


******* 04 June at 11:01
btoll.
seingat sy, mmg x prnh nkt bertegur sapa time skola dulu..
time changes almost everything.. : )

from diyana:

saye bukan tak nak tegur ngan *******, tapi maybe antara faktornye adalah mase form 1,2,3 die class arab...saye memang tak kenal sangat budak klas arab, klas pon cam 'jauh'...heeee...
mase form 4 n 5 plak, kami kelas sebelah menyebelah je... rasenye time nih, bertukar senyuman jugak... slalu la bumped-into *******... tp memang agak tak tau camne leh tak tegur ngan *******. Padahal, kawan2 die mostly ex classmates saye gak mase lower form... and classmates saye pon kawan2 die jugak...ermmm... but its ok, tiada istilah terlambat dalam memulakan sebuah persahabatan :)

Thanks to *******, sangat terharu~~~






Saturday, October 16, 2010

tomato man


Assalamualaikum w.b.t

Mase saye darjah 2...tahun 1996, ade sebuah cerita kartun petang2 kat tv 2...kalau tak silap saye, hari selase or khamis jam 4 petang... tajuk critenye adalah tomato man... cerite die best sangat & menarik...sebab tu jugak la, saye sanggup ponteng skola (2 3 kali jugak) untuk tengok cerite nih...heheheh

Watak dalam tomato man ni yang saye ingat ialah, tomato man, princess ngan sorang tukang masak.... tapi buat pertame kalinye since 96, beberapa hari lepas saye search you tube cite ni n tengok trailer die...time tuh la saye ingat beberapa watak len...cam kawan tomato man yg kepale pisang ngan nenas n pempuan jahat ngan kutu2 die...kebetulan, ade housemates saye pon tengok gak cite tu zaman dolu2...best share crite, maybe, ade ramai lagi yg sebaye ngan saye tengok gak cte ni zaman dulu2 :))) bestnye cite!

Dalam banyak2 episod die, satu je yang saye sangat ingat... satu hari, ade org propose princess, tapi princess tu xmau n die pon wat alasan iaitu, kalau sape nk minang kene dapatkan bunga kek (xbrape igt, tapi spesis bunga).... pastu tak terkecuali tomato man yang berminat nak minang puteri...
poster tomato man

Ramai la yang berlumbe2 cari bunga tuh sampai kat atas gunung, pastu ade sorang tuh die nek gunung ngan lembu...tapi pastu lembu tu jadi penat sangat2... die nak gak uh lembu tu gerak, then die umpan lembu tuh ngan kain kale merah...tapi tak gak berhasil...

Tomato man plak, punya la mati kutu... die pergi curik kek yang mak cik tukang masak tengah bakar... senyap2 die amik, pastu bile mak cik tu bukak oven, terkejut tengok kek dah ilang... then, tomato man pon pi cantas2 kek tuh jadi sculpture bunga... tapi tak sampai beberapa minit, kek bunga tuh jatuh...hahahah...lawak sangat bile ingat...

Maybe ni pic dari episod yg saye ingat : tomato man bagi princess bunga

Ending untuk episod tuh, princess tuh ngaku yang sebenarnye die reke cite je...coz die xnak kawen ngan sape2 pon...
~The End~


Trailer Kartun Tomato Man :)

video



Friday, October 8, 2010

khidmat siswa : rumah orang asli


Assalamualaikum w.b.t

Pulang dari Pusat Konservasi Gajah, kami terus ke rumah orang asli Cek Wong yang berada dalam kawasan gajah tu jugak... saye rase seronok sangat kat sini kerana dapat merasai suasana yang tak pernah dirasai...berada dalam kelompok orang asli...dulu mase skola ade jugak seniors orang asli, tapi tu yg da up to date banyak... kat sini saye jumpe yang baru je nak merasai kemodenan...
walaupun bukanlah perkampungan sebenar, dan hanya sebuah tempat dieorang belajar...tapi da dapat rase aura aboriginal people nih..

Penerangan daripada kak Zaliah

Kedatangan kami disambut oleh satu-satunya pengajar kat sini... kak ni yang banyak mengajar orang asli keturunan Cek Wong selama 16 tahun...memang da fasih berbahase suku Cek Wong... kat sini, saye nak bercerite sedikit tentang suku kaum nih, Cek Wong adalah antara suku kaum orang asli yang paling kecil jumlahnye iaitu lebih kurang 200 lebih je.. dan perkampungannya adalah dikawasan Pahang... bahase die kalau dengar, intonasinye memang cam orang Thai cakap... u all leh imagine kan camne...

Suku Cek Wong

Semase di rumah ni, kami berkesempatan mencube tarian Cek Wong (tp sy xtry la)... kami jugak amik gambar sakan ngan pakaian tradisional mereka yang diperbuat dari kulit kayu... dan saya juga telah mencuba menyumpit untuk pertama kalinye dalam hidup....hahahha... memang tak sesenang yang disangkakan...

hembus ye, jangan tersedut

Semasa disini, saye juge dimaklumkan beberapa perkare yang membuka hati saye untuk kembali lagi ke sini dalam mase terdekat (rase sgt excited) bagi melawat tempat tinggal mereka yang sebenar serta membantu kanak-kanak orang asli terutama yang mengalami masalah penglihatan...
Sebelum ke sini, saya tidak pernah terfikir langsung berkaitan kanak-kanak orang asli yang berkemungkinan mengalami masalah penglihatan...

1st time with the needy of aboriginal people

Ya Allah...rupe2nye anak-anak murid saye di sekolah hanyalah sebilangan kecil sahaja kanak-kanak yang mempunyai visual problem, kat luar sane masih ramai kanak-kanak khas yang tidak dapat ke sekolah... dan tak dapat latihan living skill, o n m dan lain2 lagi yang sewajarnya.... I should help them...Insya-Allah...Doakan saye & mereke ok :)

p/s : suku Cek Wong tak pandai berbahase Melayu... n org asli usually tak suke ngan org yg mereka tak kenal... ermmmm, i hv to start thinking...


* so far pics from my cam, pics cantek2 dri main camera akn diupload kemudian



khidmat siswa : kuala gandah

Assalamualaikum w.b.t.

Pada 5 Oktober iaitu hari kedua program ini, kami team PDK Taman Seri Gombak telah menjalankan aktiviti akademik iaitu lawatan ke Pusat Konsevasi Gajah, Kuala Gandah, Lanchang Pahang. Kami bertolak dari ombak pada jam 9.10 pagi dan tiba pada jam 10.50 pagi. Overall, tempat ni memang best kerana kita biasa main dengan kuda... tapi kali ni gajah plak :) saya bersama rakan-rakan berkesempatan menaiki gajah... pengalaman yang menarik, pada yang belum pernah, jangan takut... walaupun tinggi gajah tu, but trust urself...hehehe... pada hari tu, saya naik dengan Daniel dan Fiza...best sangat...rase cam nak naik lagi... lepas nek gajah memang bau cam gajah....wekkk...hahahah



ramai2 naik gajah

Pada kesempatan lain, saya berharap dapat memberi makan gajah dan mandikan gajah (syok sangat2 tengok dlm video)... nanti nak ajak kawan2 n my family pergi...
Nasihat saye untuk yang berminat, atur waktu anda dengan baik, sebaiknya datang pada waktu petang... Mase kami pergi nih, kami tak dapat buat 2 aktiviti yang best disebabkan kelewatan...
Tapi seriously best....sangat... kalau tak silap saye, selain gajah, kat sini ade jugak haiwan lain macam ruse..

tempat naik gajah

Sebelum terlupe, kat sini kite boleh bermain2 ngan anak gajah yang memang comel2 blake... mase kat kuala gandah tu, belalai seekor anak gajah terkena tapak tangan saye...memang geli plus berair tangan... tapi rase comel sangat!!!!

comel sangat!!!!

U all should try....

*pics from my camera, gmbr2 len yg best blum dpt dri main camera kami

 
Copyright 2012 DiyanaVille. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates and Images by Wpthemescreator
Personal Blogger Templates